התקשרו עכשיו : 03-6045047

השאיר פרטים ונחזור אליך בהדקם

בית במולדת – בית ונוי

מאת: מיה אור

תכנון: אדריכלית יולי וולמן

צילום: עוזי פורת

פרויקט: תכנון ועיצוב בית פרטי

 

את הפרוגראמה של הדיירים, שהבית המשמש אותם בעת ביקוריהם בארץ יהיה "בית כמו בית", תרגמה האדריכלית יולי וולמן למרחב אוורירי, מסוגנן ופונקציונאלי, העונה על צרכי המשפחה הגדולה שמנהלת חיי יומיום פעילים מסביב לשעון גם בזמן חופשותיה.

אור שמש בהיר, נוף ים ותחושת פתיחות, הם מרכיבים ארצישראליים הקוסמים לכל מי שמתגורר במדינות קרות, ולא בכדי גמלה בלבם של בעלי הבית, תושבי צרפת, החלטה להקים את "משכנם" הישראלי בקרבת הים בהרצלייה פיתוח.

כמי שנוהגים להגיע לארץ לעתים תכופות ולשהות בה תקופות ארוכות, הבית לא נועד להיות בית נופש בלבד, אלא "בית כמו בית", ותכנונו הופקד בידי האדריכלית יולי וולמן.

"הדיירים הם משפחה גדולה וחמה עם חמישה ילדים, המנהלת אורח חיים דינאמי מאד ואף מרבה לארח, כך שהתכנון נועד לענות על כל אלה. לייצר בית "מכיל", המותאם פונקציונאלית לפעילות הרוחשת בו "מסביב לשעון", וכמובן להעדפות האסתטיות של דייריו "

המגרש שנרכש הוא מגרש מלבני המשתרע על שטח של דונם, והתכנון שטוותה וולמן זרם עם מתארו האורכי ללא כל ניסיון לעקוף אותו או להתעמת עמו: מבנה מלבני דו קומתי מחופה אבן ליים סטון בעיבוד מוקפד במיוחד שנועד להקנות עמידות לתנאי חוץ, וגג בטון עם פרט ניתוק המשווה אווריריות ועידון למסה הבנויה. הכניסה אליו מהרחוב חושפת את אותו ממד מעודן-אוורירי, כשהיא עוברת דרך מספר מדרגות המרחפות מעל בריכה ביולוגית ומפגישה את הבאים עם חזיתו המרשימה שכוללת שער בנוי בתצורת ח'.

"כניסה מרשימה הייתה אחת הבקשות של הלקוחות שהתחנכו על ברכי תרבות אסתטית מסוימת, והשער הוא אכן אלמנט דרמטי שמעצים אותה, אך בה בעת בהיותו "דק" יחסית למסת הבית הוא מעדן ומרכך אותה" אומרת וולמן.

החזית הקדמית – מבנה מלבני דו קומתי מחופה אבן ליים סטון בעיבוד מותאם לתנאי חוץ ומשלב פרט ניתוק בגג המשווה אוורירות ועידון למסה הבנויה. מבנה שער החזית מעניק מראה מרשים בעת , בהיותו דק יחסית למסך הבית.

הגישה לבית – מדרגות מרחפות מעל בריכה ביולוגית משוות ממד של ריחוף ועידון הכניסה גדלת ממדים המחופה בלייסטים אופקיים של עץ אלון במרווחים גדולים יחסית, להחדיר אור לחלל הפנים.

מבט מעומק חללה המאורך של הקומה הציבורית אל עבר דלת הכניסה. מעל נראה גשר הגלריה של הקומה העליונה, וגרם המדרגות המוביל אליה מוצנע מאחורי קיר גבוה המאכלס בתוכו את מערכת מיזוג האוויר.

חלל קומת הכניסה – נדיב ממדים ומאורגן לחיי משפחה גדולה המרבה לארח "מסביב לשעון". ריצוף באריחי גרניט פורצלן וחיפויי קירות שונים המייצרים עניין ויזואלי: זכוכית אפורה המעניקה רקע נקי לפינת האוכל, צביעת מרצ'לה המאופיינת בטקסטורה "מקומטת" עשירה, וחיפוי בעבודת נגרות המכיל חללי אחסון פונקציונאליים.

מרחב הפנים מגלם את הממד המלבני-אורכי של המבנה, ונפרש נכחה כחלל מרשים ורחב ידיים, המשמר איזון בין עושר צורני ועיצוב מסוגנן לבין נוחות מגורים. קומת הכניסה מאכלסת בשטחה את הפונקציות הציבוריות וחדר עבודה/אירוח, בקומה העליונה, שנחשפת כגשר החוצה את גובהו של החלל ממוקמים חדרי הילדים הקטנים ויחידת ההורים, ובקומת מרתף שוכנו חדרי הילדים הבוגרים וכן פונקציות מפנקות לשעות הפנאי כספא, חדר קולנוע ואזורי מיני בר וביליארד.

קומת הכניסה משתרעת כחלל פתוח חלקית, ובעוד אזורי הסלון ופינת האוכל חולקים מרחב משותף בעומקו, המטבח, כניסה למעלית שתוכננה מטעמי נוחות עתידית וגרם המדרגות המוביל לקומה העליונה ממוקמים בקדמתו ומופרדים מפונקציות האירוח: גרם המדרגות מוצנע מאחורי קיר גבוה, ואילו המטבח הוא אזור סגור שהכניסה אליו תוכננה כשלושה פתחים זהים המייצרים מעין מבנה שערים.

וולמן: "מטבח סגור היה בקשה מפורשת של בעלת הבית. מטבע הדברים, במשפחה גדולה, ובעיקר כזו שאירוח הוא חלק בלתי נפרד מסגנון חייה, המטבח אינו אזור תצוגה, אלא אזור עובד ופעיל מאד, שמאוכלס כמעט תדיר ולאו דווקא אטרקטיבי לחשיפה לעיני כל, בפרט כאשר בסלון מתארחים אנשים".

בתוך כך, בפתחי הכניסה אליו אף הותקנו דלתות הזזה ה"מתיישרות" עם הקיר לכדי מישור רציף, כך שבמידת הרצון ניתן לסגור אותן תוך יצירת חזות ויזואלית נקייה ואחידה.

מערך החומר והצבע בחלל מאופיין בגוונים בהירים ובאפור לסוגיו, כאשר לריצוף משמשים אריחי גרניט פורצלן בגוונים שונים שנבחרו בשל העמידות והפונקציונאליות, והטיפול בקירות מגלם את אמונתה של וולמן בשימושי חומרים ליצירת חוויית חלל מעניינת: בין פתחי המעטפת הגדולים משתלבים קירות "אטומים" והחומרים השונים שמחפים אותם, מהם מנוגדים, מתכתבים זה עם זה בהרמוניה ומעשירים את החלל בעניין ויזואלי משתנה.

כך, לדוגמה, קיר ההפרדה של המטבח שעוטה גון אפור בהיר בצביעת מרצ'לה המעניקה לקיר טקסטורה "מקומטת" ועשירה, או הקיר החוצץ בין גרם המדרגות וכלל המרחב, שחופה בזכוכית אפורה המשווה רקע מעניין ונקי לפינת האוכל. חיפוי הקיר בפינת הישיבה, עליו מותקן גם מסך פלסמה גדול, בוצע בעבודת נגרות אשר מעבר לערכה הדקורטיבי משרתת גם ממד פונקציונאלי, כשהיא מכילה בתוכה גם מזגן ושפע של חללי אחסון לכלי האוכל "הטובים" שנועדו לאירוח בפינת האוכל הסמוכה.

מרבית התאורה בחלל היא תאורה נסתרת המפיצה אור נעים, ובאזורים ממוקדים משתלבים עמה גופים דקורטיביים, דוגמת גוף תאורה בעל מידות המעוצב כעין מפל קריסטלי שמשתלשל מעל פינת האוכל ומדגיש בכך את ממד הגובה של החלל באזור זה.

שקיפות אוורירית וקשרי עין ישירים בין גשר הקומה העליונה וחלל קומת הכניסה הנצפה תחתיו.

ככלל, שפת העיצוב המודרנית שיצרה וולמן בחלל היא שפה מובחנת מאד בה ניתן לזהות "הדהוד" מוטיבים מחושב, והיא משקפת שילוב מושכל בין גודלו של המרחב, זרימתו הפתוחה ונדיבות ממדיו המותאמים לצרכי הדיירים, לבין רצון לשוות אווירה אינטימית. למשל, פינת הישיבה המרווחת שבסלון עוצבה עם שלוש ספות גדולות במיוחד שלכל אחת מהן צוות שולחן קפה כך שהיא מאפשרת אירוח רב משתתפים, כאשר תקרתה הנמוכה (להבדיל מאזורי חלל אחרים) יוצקת לחזותה קנה מידה מזמין ומסביר פנים.

נדיבות הממדים באה לידי ביטוי מיטבי במטבח שטוף האור, שפתחי הכניסה אליו תואמים את מתארו האורכי ועיצובו מפתיע. וולמן: "המשפחה היא שומרת מסורת המקפידה על הפרדה מוחלטת בין בשר וחלב, ומכיוון ששטח לא חסר יכולנו לזרום עם ההפרדה עד הסוף, ולייצר, למעשה, שני מטבחים במרחב אחד". אלה נחשפים לעין כסוג של "תאומים זהים" שהוצבו ברצף אורכי תוך ניצול מתארו של החלל: שתי יחידות אי גדולות שכל אחת מהן משמשת גם כדלפק אכילה, שתי יחידות קיר שכל אחת מכילה את אותם מכשירים חשמליים, ויחידת כיור ארוכה הזורמת במקביל ליחידות האי וכוללת פונקציות כפולות המספקות את צרכי שתיהן.

הקיר המצניע את גרם המדרגות מנוצל להכלת מערך מיזוג האוויר ופינת נטילת ידיים, והגרם עצמו תוכנן כמדרגות מחופות באבן וזכוכית, שצפות על קורת בטון לא ממורכזת המקנה חזות אוורירית- מרחפת. הגשר אליו הוא מוביל אינו אלא המרחב המשותף של הקומה העליונה, אשר כמו קומת הכניסה מרוצף בגרניט פורצלן ומכיל תאורה נסתרת. בעברו האחד ממוקמים שלושה חדרי ילדים, בעברו השני יחידת ההורים, ושימוש בחומרים ככלי ליצירת עניין עיצובי ניכרת גם בחלליהם המוקפדים, דוגמת משחקים מקוריים של שילובי טפטים בחדרי הילדים, שילוב "רצועת" של מראות בדלתות חדר הרחצה של יחידת ההורים ועוד.

בקומת המרתף, אשר מעצם מהותה נעדרת את ההתרחשות הצורנית של הקומות האחרות, העניקה וולמן "מניפולציות" לאלמנטים מבניים קיימים ו"רגילים", כמו, למשל, תכנון לא סימטרי של פתחי מעברים, המייצר עניין ומונע שיממון ויזואלי.

אזור שינה מרווח הכולל גם פינת ישיבה מסוגננת.

חדר רחצה מפנק

בתמונות: מבט מהגשר אל מבואות הכניסה של סוויטת ההורים: "רצועות" מראה מותקנות בדלתות הלבנות המובילות אל אזוריה השונים: אזור שינה מרווח הכולל גם פינת ישיבה מסוגננת, חדר רחצה מפנק, וחדר ארונות/הלבשה משופע מקומות אחסון שבמרכזו ניצבת יחידה מגירות נוחה.

 

בתמונות: שניים מחמשת חדרי הילדים שבבית, אשר כל אחד מהם עוצב בקפידה בהתאמה לגיל "בעליו": ריצופי עץ המשווים חמימות ומשחקים של חיפויי קיר וטפטים בדיגומים שונים.

גינת הבית היא אושר גדול למשפחה שבה יש ילדים קטנים, שמנהלת אורח חיים תוסס ומרבה לארח, וכמו חלל הפנים היא תוכננה בהתאם, ערוכה ומזומנה לספק שהייה נוחה ומהנה בסביבת חוץ מפנקת של "בית כמו בית", כמו שביקשו דייריו.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

להשארת פרטים:

כתבו עלינו נוספים

קידום אתרים בגוגל קידום אתרים בגוגל